Lyran genom åren
1946
Lyran grundas av Eja Tollet, som också blir den första dirigenten.
1951
Henrik Christiernin blir dirigent.
1954
Lyran och Akademiska Sångföreningen ger sin första gemensamma konsert. Konserten kom att bli grundstenen för fortsatt intensivt samarbete.
1956
Lyran uppträder för första gången i TV. Kören firar 10-årsjubileum den 10 maj, körens fana invigs.
1958
Körens första utlandsturné, till Bergen i Norge. Samarbete med andra nordiska körer inleds.
1959
Nils Holmqvist blir dirigent.
1966
Lyran deltar i den första finlandssvenska Studentsångarstämman i Åbo.
1967
Lyrans understödsförening Harpan grundas.
1968
Lyran reser till Trondheim och träffar därmed sin blivande fästman Trondhjems Studentersangforening för första gången.
1971
Lyran ger ut skivan Lyran 25 år.
1972
Lena von Bonsdorff blir Lyrans dirigent.
1975
Lyran + TSS = Sant, Trondhjems Studentersangforening friar till Lyran och körerna har varit förlovade sedan dess.
1977
Kören reser till Wales och placerar sig på tredje plats i damkörsklassen i den internationella Eisteddfodfestivalen.
1978
Lyran och Akademen står värd för den finlandssvenska Studentsångarstämman. Skivan Som ett eko ges ut.
1980
Eric-Olof Söderström dirigerar kören åren 1980-81, därefter fortsätter Lena von Bondsdorff igen.
1981
Lyran och Ylioppilaskunnan Laulajat uppför Jungfrun i tornet, Sibelius enda opera.
1985
Lyran och Akademen ger Erik Bergmans SVEP på Svenska litteratursällskapets 100-årsjubileum. Skivan Framtidens skugga – Landet som icke är ges ut.
1986
Lyran ger ut skivan Maid in Finland.
1987
Lyran deltar i den första Nordiska studentsångarstämman (NSSS) i form av en förstärkt dubbelkvartett.
1988
Johanna Almark blir vald till dirigent, endast 21 år gammal.
1990
Lyran medverkar i Gustav Holsts Planeterna med Helsingfors Stadsorkester på Finlandiahuset, under ledning av Sergiu Commissiona. Lyran deltar i NSSS i Åbo.
1991
Lyran firar 45-års jubileum och reser till Kuba. Lyran framför Crucells Pikku Orjatar tillsammans med Radions Symfoniorkester och Polyteknikkojen kuoro under ledning av Osmo Vänskä.
1993
Lyran åker till Trondheim på NSSS. Kören ger ut skivan Bulgarisk skärgårdsvals.
1996
Lyran firar 50 år med kyrkokonsert och åker sedan till Spanien på turné.
1998
Lyran firar Vårt Land 150 år med huvudstadsregionens körer. Kari Turunen väljs till dirigent.
1999
Lyran deltar i Tampereen Sävel och får högsta betyg.
2000
Lyran åker till Australien och deltar också i TSS 90-års jubileumsfestligheter i Trondheim. Skivan Julstämning ges ut med broderkören Akademen.
2001
Lyran ger ut skivan Lust och firar 55-års jubileum. Lyran deltar i Tampereen Sävel – får bland 60 körer högsta betyg och tre guldstämplar.
2002
Lyran uppför den kritikerrosade pjäsen Adele och andra. Lust väljs till årets körskiva av Sulasol och Suomen Kuoronjohtajayhdistys.
2003
Lyran deltar i körtävlingar i Cork på Irland i maj och i Marktoberdorf, Tyskland i juni.
2004
Lyran ger ut skivan I himmelen.
2005
Lyran åker till USA och medverkar i dirigentkonventet ACDA i Los Angeles. Lyran deltar också i NSSS i Villmanstrand.
2006
Lyran ger ut skivan Pärlor och firar 60-årsjubileum med jubileumskonsert i Helsingfors universitets solennitetssal, festskrift och ny visuell image.
2007
Lyran ger ut skivan Triumf. Lyran framför Bachs Matteuspassion tillsammans med Akademen.
2008
Lyran ordnar en kabaré och ger en kvinnodagskonsert med damkörerna Philomela och KYN. Lyran deltar i NSSS i Stavanger. Lyran uruppför verken Sparven och Så svänger jag runt av Säde Bartling.
2009
Lyran deltar i finskt-svenskt körslag i Linköping. Jutta Seppinen väljs till dirigent.
2010
Lyran framför tillsammans med Akademen Uljas Pulkkis verk Syrsor och Myror på Svenska Litteratursällkspaets 125-årsjubileum. Lyran framför tillsammans med Akademen, Oratoriekören och Helsingfors stadsorkester Johannespassionen av Sofia Gubaidulina. Konserter dirigerades av Leif Segerstam.
2011
Lyrans firar 65-årsjubileum och deltar i NSSS i Linköping. Kören åker på konsertresa till Argentina. Lyran och Akademen ger ut den gemensamma skivan Julen vi minns.
2012
Lyran framför Bachs Matteuspassion tillsammans med Akademen. Lyran börjar blogga på hbl.fi.
2013
Lyran spelar in verket Altböhmisches Weihnachtslied av Ernst Mielck tillsammans med Ylioppilaskunnan soittajat, Akademen och Kampin Laulu. Lyran åker på konsertresa till Belgien tillsammans med TSS.
2014
Lyran sjunger en konsert tillsammans med den svenska artisten Anna Järvinen på Korjaamo. Lyran uppträder för första gången i Uspenskijkatedralen, med konserten Öst möter väst. Lyran deltar i NSSS i Tartu, Estland.
2015
Lyran medverkar i Holsts Planeterna i Musikhuset, uppträder med Bachs H-moll mässa tillsammans med Akademiska sångföreningen samt medverkar i Wegelius kammarstråkars konsert på G18. Lyran håller även sin första jubileumskickoff för alumner och aktiva lyror på Hima&Sali.
2016
Lyran firar 70 år med jubileumskonsert den 16.4. Lyran ger ut skivan Låt mig vara den jag är och håller sina första övningar tillbaka på Gamla studenthuset. Projektet Lyrans framtid verkställs och en fundraising bland Lyrans alumner inleds. Lyran skapar en ny hemsida och åker på tävlingsresa till Prag.
2017
Finlands 100-årsjubileumsår präglas av samarbeten med bland annat Svenska kulturfonden, Women of the World -festivalen, Forststyrelsen, Ylioppilaskunnan laulajat och Tapiolakören. Kören uppträder på en rad jubileumsfestligheter och åker på NSSS till Uleåborg.
2018
Lyran bandar in verket Tässä on Valo av Juuso Vanonen tillsammans med Ylioppilaskunnan laulajat och Tapiolakören. Lyran ger konserten Röster från Norden - Pohjolan äänet i Helsingfors, samt åker på turné till Lund och Trondheim. TSS och Lyran firar 50 år sedan körernas första möte. I november uppträder Lyran i Uspenskijkatedralen med den slutsålda välgörenhetskonserten Var är du? - Missä sä oot? till förmån för Naisten Linja.
2019
Skivan Hennes röst bandas in och släpps 10.5 i samband med konserten UNDANTAG. Lyran framför två nyskrivna verk, Requiem for our Earth av Cecilia Damström och Kodecs/Codecs av Perttu Haapanen, i konserten Epilog som behandlar hur och med vilka ord vi talar om klimatkrisen.
2020-2021
Coronapandemin har satt verksamheten på paus men Lyran fortsätter förbereda sig för den kommande jubileumskonserten via distansövningar. Under våren 2020 bandade koristerna in en distansversion av Tranor som publicerades på Youtube och sociala medier. Under sommaren 2021 bandas in en musikvideo för sången Sommarlängtan, arrangemang av Andrea Eklund.
2022
Verksamheten återupptas efter coronapandemin och de fysiska övningarna fortsätter. I mars 2022 får Lyran äntligen uppträda med sin 75-års jubileumskonsert i Musikhuset efter att denna skjutits upp p.g.a. pandemin. Under konserten framförs verken Sfär av Riikka Talvitie och Jutta Seppinen samt Sidereus Nuncius av Alex Freeman. Därtill uppträdde Lyran med musik av Finlands första damkör Vår förening. En repertoar som forskare Sakari Ylivuori sammanställt och som inte sjungits på 150 år.
I juni 2022 väljer Lyran Riku Laurikka till sin nya dirigent. Riku tillträder efter årsskiftet 2022-2023.
Under hösten 2022 uppträder Lyran med en välgörenhetskonsert för Ukraina i Kasbergets kyrka. I november 2022 uppträder Lyran med Jutta Seppinens avskedskonsert As long as the moon shall rise i Uspenskij. Senare i November deltar Lyran i den internationella körtävlingen Lisbon Sings i Lissabon. Lyran kammar hem vinsten i kategorierna “Equal voices” och “Sacred choral music” och får därmed de hösta poängen i hela tävlingen. Därtill tilldelas dirigent Juttsa Seppinen ett hedersomnämnande för “Most outstanding conductor”.
2023
I februari 2023 släpper Lyran skivan Vid horisonten som består av stycken som uppfördes under körens 75-årsjubileum. Skivan är ägnad åt alla damkörer runt om i världen.
Arbetet med Lyrans nya dirigent Riku Laurikka inleds i januari 2023 och i maj framför Lyran sin första konsert Crossing Borders tillsammans med Riku i Tempelplatsens kyrka. Under hösten ger Lyran konserten love fail på Riddarhuset. Därtill deltar Lyran som tävlingskör på dirigenttävlingen organiserad av Suomen Kuoronjohtajayhdistys ry, samt i en damkörsfestival i Stockholm för att fira Stockholms Akademiska Damkörs 10-årsjubileum.